MECLİSTE REDDEDİLENLER
(Haber)
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarında, muhalefetin yönelttiği soru önergelerinin Meclis Araştırma Komisyonu tarafından reddi veya cevap verilmemesi toplumda merak oluşturmaktadır. TBMM’nin resmi sitesinde yer alan soru önergelerini ve muhattapları ile ilgili rakamları veriyoruz. 27. Dönem Yasama Yılı içerisinde meclisin son durumu…
Verilen soru önergeleri kapsamında 27. Dönem Yasama Yılı’na göz atacağız. İlk olarak 27. Dönem 1. Yasama Yılı’nda cevaplanan sayı 214’tür. Kamu Denetçiliği Kurumu Baş denetçiliğinin temsil, tanıtma ve ağırlama ödeneklerine ilişkin ve Sayıştay Başkanlığının temsil, tanıtma ve ağırlama ödeneklerine ilişkin soru önergeleri de geri alındı. Bu dönem içerisinde rekor sayı ise 2437 ile SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA CEVAPLANAN soru önergeleri oldu. Bu soru önergeleri içerisinde Özelleştirme sonrası Türk Telekom hisselerinin borçlanma nedeniyle bankalara devredilmesine ilişkin, 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin, Çorlu’da yaşanan tren kazasına ilişkin ve Kürtçe bir şarkıda yer alan bir ifadeye ilişkin toplumunda ilgisini çeken konular bulunmaktadır. Bu dönem içerisinde bir de Süresi İçinde Cevaplandırılmadığından Gelen Kağıtlarda Yayımlandı ibaresi ile yer alan 1113 kayıt bulunmaktadır. 27. Dönem 1. Yasama Yılı içerisinde cevaplanmayan bazı soru önerge başlıkları;
-Kocaeli’de bir kişinin oğluna okul kıyafetini alamadığı için intihar ettiği haberini yapan gazetecinin gözaltına alınması ve mağdur aileye baskı yapıldığı iddiasına ilişkin,
Önergenin sahibi: CHP Kocaeli Milletvekili FATMA KAPLAN HÜRRİYET
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU
-3. Havalimanı inşaatında gerçekleşen iş kazalarına, yaşamını yitiren işçilere, inşaatı yürüten şirketler ile haklarında yapılan işlemlere ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Siirt Milletvekili MERAL DANIŞ BEŞTAŞ
Önergenin muhattabı: Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK
- Bazı cezaevlerinde keyfi ve hukuka aykırı uygulamalar yapıldığı yönündeki şikayetlere ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Kocaeli Milletvekili ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU
Önergenin muhattabı: Adalet Bakanı ABDULHAMİT GÜL
- Mardin Artuklu’da belediye tarafından yıkılan Barış Güvercini heykeline ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Mardin Milletvekili EBRÜ GÜNAY
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU.
27. Dönem 1. Yasama Yılı’nda benzeri konularda 1113 soru önergesi AKP hükümeti tarafından cevapsız bırakıldı.
27. Dönem 2. Yasama Yılında ise 9541 soru önergesi cevapsız bırakıldı. Bunlardan bazıları şöyle;
- 31 Mart yerel seçimleri sonrasında yerine kayyum atanan veya görevden alınan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi sayısına ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Van Milletvekili MUAZZEZ ORHAN
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU
- 17 Kasım 2016 tarihinden itibaren Tunceli Belediyesinin temsil ve ağırlama harcamalarına ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Tunceli Milletvekili ALİCAN ÖNLÜ
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU
- CHP Genel Başkanı’nın Ankara’nın Çubuk ilçesinde uğradığı saldırıya ilişkin,
Önergenin sahibi: CHP İstanbul Milletvekili MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU
Önergenin muhattabı: Cumhurbaşkanı Yardımcısı FUAT OKTAY.
Aynı dönem içerisinde cevaplanan soru önergesi sayısı ise 1556’dır. Cevaplanan soru önergelerinin çoğunluğu illere bağlı olarak 2018-2019 yıllarında İŞKUR’a başvuran kişilere ve yapılan işe yerleştirmelere ilişkin olup en fazla cevap yazmakla rekor kıran bakan, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK olmuştur. Hala işlemde olan 9 soru önergesi bulunmaktadır. Süresi geçtikten sonra cevaplanan önerge sayısı ise, 4576’dır.
Ve son olarak 27. Dönem 3. Yasama Yılı içerisinde ise rakamlar şaşırtmıyor. Süresi içerisinde cevaplanmayan soru önerge sayısı 616 olup yasama yılı halen devam etmektedir. Son yasama yılı olduğu için yakın zamanda toplumu ilgilendiren olaylara ilişkin soru önergelerine bakalım;
- Haydarpaşa ve Sirkeci gar sahalarındaki bazı alanların kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılmak üzere ihaleye çıkarılmasına ilişkin,
Önergenin sahibi: CHP İstanbul Milletvekili GÖKAN ZEYBEK
Önergenin muhattabı: Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı MEHMET CAHİT TURHAN
- Ankara TEM Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan kişilerin yemek nedeniyle zehirlendiği iddiasına ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP Kocaeli Milletvekili ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU
- Ülkemizde kayıtlı ve kayıt dışı olduğu tahmin edilen göçmen sayısına ilişkin,
Önergenin sahibi: İYİ Parti Denizli Milletvekili YASİN ÖZTÜRK
Önergenin muhattabı: İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU
- Elektrik fiyatlarına yapılan zamlara ve Elektrik Enerji Fonu’ndan elektrik dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı yapılıp yapılmayacağına ilişkin,
Önergenin sahibi: HDP İstanbul Milletvekili OYA ERSOY
Önergenin muhattabı: Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı FATİH DÖNMEZ…
Son yasama yılı içerisinde cevaplanan önerge sayısı ise 23’tür. 5 önerge de süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı. 531 önerge ise halen imza beklemektedir.
Bu dönem içerisinde de Meclis Araştırma Komisyonu tarafından cevapsız bırakılan bir çok soru önergesi bulunmaktadır. Toplum içerisinde merak konusu olan bir çok olay dahil olmak üzere hükümet tarafından yanıt bulamamaktadır. Topluma mal olmuş ve vicdanını yaralayan bir çok olay Meclis tarafından gerekli özen gösterilmeyip gerekli cevap verilmiyor. Böylece bir çok olay cevapsız kalmaktadır. Konunun muhattapları özellikle soru önergelerinin çoğunluklu muhattabı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından çoğu soru önergeleri yanıtsız kalmıştır.
Son yasama yılı içerisinde İçişleri Bakanı SÜLEYMAN SOYLU 1109, Cumhurbaşkanı Yardımcısı FUAT OKTAY 3113, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK 1130 cevapsız soru önerge ile rekoru elinde tutan isimler oldu.
Bu önergelerin yanı sıra, daha önce reddedilen önergelerin önemine bakarsak konu daha anlaşılır olacaktır. 24 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazasından tutun Soma maden faciasına, Manisa’daki askerlerin zehirlenmesinden Kobani olaylarına kadar bir çok olayın sorumluluğu ve akıbeti hakkında verilen soru önergeleri reddedildi. Mecliste yaşanan bu durum ilk olarak Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla gündeme geldi.
Soma Maden Faciası
Daha sonra gündemi sarsan Soma faciası ile ilgili verilen soru önergesiyle gözler yeniden meclise çevrildi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in madenlerdeki ölümlerin araştırılması için verdiği önerge reddedilmişti. Ve Türkiye tarihine bu olayın akıbeti ile ilgili şu cümleler kaldı…
2012 ve 2013 yılında Manisa’daki maden ocaklarındaki ölümle sonuçlanan olayların sıralandığı önergede, “Bu ve benzeri olaylar göstermektedir ki, mevcut denetim yolları yetersiz kalmaktadır.”
Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırıları
AKP döneminde reddedilen bir diğer önerge, 4 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır, 32 gencin katledildiği Suruç ve 102 vatandaşın hayatını kaybettiği Ankara saldırılarının gerçekleşmesi sürecinde adli ve idari ihmallerin, açıkların ve varsa kasıtların bulunması, bu katliamların arka planlarının aydınlatılması ve cezai yolların açılması amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesi oldu. ,
Atatürk Havalimanı Saldırısı
Atatürk Havalimanı saldırısından sonra CHP, MHP ve HDP art arda yaşanan saldırıların ardından güvenlik zaaflarının olup olmadığının araştırılması için önergeler verdi.
CHP, “terör saldırılarına zemin oluşturan yanlış politikaların tespit edilmesi ve terör saldırılarının önlenememesinin nedenlerinin araştırılmasına ilişkin” önerge verdi. MHP, “terör örgütleriyle mücadelede yaşanan idari, istihbari ve güvenlik sorunlarının tespiti, ihtiyaçlarının belirlenmesi, zafiyetlerin giderilmesi ve sorumluluğu ve ihmali olanların tespit edilmesine ilişkin”, HDP ise “Gaziantep’te IŞİD’in bütün faaliyetlerinin açığa çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınması” amacıyla bir önerge sundu. Fakat tüm bu önergeler AKP oylarıyla reddedildi.
Manisa’da askerlerin zehirlenmesi
Manisa’da yüzlerce askerin yedikleri yemeklerden sonra hastaneye kaldırılmaları üzerine CHP, bu zehirlenme olayının nedeninin açığa çıkması ile ilgili TSK’da yapılan yemek ihalelerine ilişkin önerge vermiştir. Konuyu meclis gündemine de getiren dönemin CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Askerî birliklerin yemek ihalelerinin nasıl yapıldığı, ihaleyi alan şirketlerin AKP’yle olan ilişkileri tek tek araştırılmalıdır. Çünkü bu konuda bizlere gelen bilgiler mide bulandırıcıdır, çok pis kokular gelmektedir, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ayyuka çıkmış durumdadır. Yemek ihalelerine giren şirketlerin ortaklarının başka başka isimlerde onlarca şirketi var. Gerekli şartları sağlayamayan şirketlerin ihalesi iptal edildiğinde aynı kişilere ait başka şirkete ihaleler yeniden verilebilmektedir. Bunlar doğru ki pis ve kirli ihale sistemi, yolsuzluk ve rüşvet çarkı yüzünden bu vatanın gencecik evlatları, askerlerimiz zehirlenmiştir” İfadelerini kullandı.
Bu önerge yine AKP oylarıyla reddedildi.
Kobani Olayları
6-8 Ekim Olayları olarak da bilinen şiddet olayları ve sonrasındaki gelişmelerin araştırılması için toplamda 5 kez araştırma önergesi verildi. Aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 50’den fazla kişi hayatını kaybettiği olaylar hakkında verilen önerge reddedildi.
Siyasilerin vergi cennetleri’ndeki varlıkları
Başbakanı Binali Yıldırım’ın oğullarının ve akrabalarının vergi kaçırdığı iddialarının ardından CHP de tüm siyasilerin “vergi cennetlerinde” bulunması muhtemel servetlerinin araştırılması için önerge verdi. MHP’nin desteğine rağmen önerge AKP’nin oylarıyla reddedildi.
‘Man Adası’ belgeleri
CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının ve yakınlarının Man Adası’ndaki bir şirkete para transferlerine ilişkin açıkladığı belgelerle ilgili Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Önergede, bu konunun “açıklığa kavuşturulması ve halkımızın aydınlatılması bir zorunluluk haline gelmiştir” denildi. MHP çekimser kalırken, AKP önergeyi reddetti.
‘FETÖ’nün siyasi ayağının’ araştırılması
İYİ Parti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından geçen iki senede ortaya çıkan bilgiler ışığında, Fethullah Gülen yapılanmasının siyasi ayağının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi verdi. 24 Temmuz’da değerlendirilen önerge, yine AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Ve,
ASELSAN İNTİHARLARI ile ilgili önerge: REDDEDİLDİ,VAN DEPREMİ ile ilgili önerge: REDDEDİLDİ
SENTETİK UYUŞTURUCU ile ilgili önerge: REDDEDİLDİ.BİREYSEL SİLAHLANMA ile ilgili önerge: REDDEDİLDİ.ÇOCUK İSTİSMARI ile ilgili önerge: REDDEDİLDİ…
Yorumlar
Yorum Gönder