Tarihte Bir Kadın: Louise Michel
O bir öğretmen, yazar, şair ve başkalarını kendi adına şiirler ve methiyeler yazdıracak kadar onlara ilham veren muhalif bir Kadın.
1830'da Fransa'da dünyaya gelen bu kadın, yaşamı boyunca işçilerin ve yoksulların mücadelesi için savaştı. Duruşu, inancı, mücadelesi, cesareti yanındakilere ve bize ilham kaynağı oldu. Feminen duruşun aksine devrimci düşünceyi benimsedi. Ve Paris Komünü'nün ön saflarda yer aldı. 3. Napolyon'a karşı geldiği için öğretmenlik yapması yasaklandı. Paris Kömünü' nün bastırılmasından sonra tutuklandı ve sürgüne gönderildi.
Her seferinde davasındaki kararlılığını belirtmekten çekinmedi sesini yükseltti. “Kendimi savunmak ve birilerinin beni savunmasını istemiyorum. Tüm varlığımla toplumsal devrime aitim ve bütün davranışlarımın sorumluluğunu kabul ediyorum. Yaptıklarımı bilerek ve isteyerek yaptım.” deme cesaretini gösteren bir kadın oldu.
Louise Michel'in askeri mahkemenin önünde söylediği şu söz ortak inancımızı pekiştirir: Mademki hürriyet için çarpan her yüreğe bir parça kurşun nasip oluyor, ben de hakkımı istiyorum..
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmamışken Michel, Paris Komünü'nün kahramanlarından biriydi. Ki beşeri yasaların onun için bir anlam ifade etmediğini tüm faaliyetlerinde görebiliyoruz.
Paris Komünü’nde başlangıçta kadınlar sürekli geri tutulmaya çalışılmış, toplantılara katılmaları önlenmek istenmişti, kadınların erkekler gibi sokaklarda savaşamayacakları düşünülüyordu. Parisli kadınlarla birlikte, Louise Michel bunun tersini kanıtladı. Yeni oluşturacak düzende çalışacak seks işçisi kadınlara karşı alınan olumsuz tavırlara karşı Louise, “Eski düzenin kurbanları arasında en acınası durumda olan bu kadınlardan başka kimin yeni düzene hayatlarını feda etme hakkı olabilir?” demiştir. Ve kadınların toplumdaki rolüne, hakkına ve yerine sahip çıkmıştır. Kendisi de bunu hayatı boyunca pratikte uygulamıştır.
Louise Michel, kadının özgürleşmesini savunmanın hiç de basit olmadığı bir dönemde özgürlüğü yanlızca söylemle, ya da belirli ayrıcalıklara sahip olarak yaşamakta aramadı. Bu mücadeleyi tüm otoritelere ve erkek egemenliğine karşı savaşarak ruhuyla ve kanıyla aradı.
Bazen işsizlerin mücadelesi içinde bazen anarşistlerin eylemlerinde boy gösteren Louise Michel, "Anarşistler Bildirisi”nde yaşamına damga vuran belli başlı fikirleri yansıtmaktadır:
“Anarşistler, düşünce özgürlüğünün her yerde tanındığı bir çağda sınırsız özgürlüğü savunmayı hak ve görev olarak bilen insanlardır… Özgürlükten yanayız ve bunun, kökeni ve biçimi ne olursa olsun, ister dayatılmış, ister seçilmiş olsun, kralcı ya da cumhuriyetçi olsun herhangi bir iktidarın varlığıyla bağdaşmayacağına inanıyoruz… Eşitlik olmadan özgürlük olamaz!… Bizim istediğimiz eşitlik, özgürlüğün önkoşulu olan fiili eşitliktir. Herkesten yeteneği kadar, herkese ihtiyacı kadar, diyoruz!”
Bir öğretmen, bir devrimci, bir savaşçı..
Victor Hugo'ya ilham veren Kadın..
Kızıl Bakire..
Dünya Ana..
İyi ki tanıdım seni Louise Michel..
Yorumlar
Yorum Gönder